• Home
  • Bronnen
  • Joomla SEO
    • Joomla 1.5 SEO Boek
  • SEO Specialist
  • Privacy Beleid
  • Sitemap
  • Contact

SEO Blogger

Zoekmachine Optimalisatie en Informatie voor Iedere Website

  • Zoekmachine Optimalisatie
  • Bloggen
  • Site Optimalisatie
  • WordPress
  • Google
  • Joomla Tips
  • Joomla SEO
Je bent hier: Home / Zoekmachine Optimalisatie / Zoekmachine Vriendelijk? Een WordPress, Joomla en Drupal vergelijk.

Zoekmachine Vriendelijk? Een WordPress, Joomla en Drupal vergelijk.

Categorie: Zoekmachine Optimalisatie

Allereerst, zoekmachine vriendelijk is niet zoekmachine geoptimaliseerd!
Iets waar Joost de Valk al over schreef Search Engine Friendly vs Search Engine Optimized 

Zoekmachine optimalisatie gaat veel verder dan een zoekmachine vriendelijke website, en een Content Management systeem website bouwen dat zoekmachine geoptimaliseerd is, is niet mogelijk…

Wat wel mogelijk is om eens te kijken naar de zoekmachine vriendelijkheid van drie populaire Open Source CM systemen.
Basis voor dit vergelijk zijn de opties die noodzakelijk zijn in het systeem zelf en niet die via Inhoud, afbeeldingen en Layout zaken geregeld kunnen worden.
Dus geen H1 of H2, Geen alt of title tags voor afbeeldingen en meer.
Nee, je kunt hier lezen over:

  • De mogelijkheid om de HTML titel te beïnvloeden afzonderlijk van de inhoud titel
  • De mogelijkheid om Metatags zoals Description en Keywords individueel te gebruiken
  • Zoekmachine vriendelijke URLs te maken, liefst met keywords erin, anders met zo min mogelijk vreemde parameters zoals id_?=12 oid.

Voor alle drie ga ik uit van de volgende technische hosting specificaties:

  • Linux (UNIX) based hosting
  • PHP 4 liever nog PHP 5
  • Apache webserver met Mod_Rewrite actief

WordPress, Drupal en Joomla

WordPress zoekmachine vriendelijk

WordPress

  • URL Rewrite is makkelijk te realiseren met de “Permalink” optie, die zelf je .htaccess bestand goed zet als het schrijfbaar is. Mijn meest gebruikte optie is om custom te gebruiken met /%postname%/ waarmee de titel van de post direct ook de URL is.  Je kunt de URL ook handmatig aanpassen via de “Post Slug” optie.
  • Titel is natuurlijk de standaard titel van je bericht, maar je wilt meer controle over die optie voor de zoekmachines, daarvoor kun je de SEO Title tag plugin gebruiken met een kleine aanpassing in je template.
  • Metatags in een basis WordPress installatie heb je geen mogelijkheid om de “Description” en “Keywords” per post aan te passen. Met de All-in-one-SEO-Pack plugin krijg je die opties wel. Je kunt daarmee ook je titels aan passen, maar ik heb liever het overzicht en opties zoals de SEO Title tag je geeft.

Tip: Gebruik de Optionele Samenvatting functie voor het generen van de Metadescription, dat geeft je direct ook betere archief pagina's, omdat de meeste templates die gegevens ook gebruiken voor die pagina opbouw.

Drupal zoekmachine vriendelijk

Drupal

  • URL rewrite daarvoor heb je in Drupal de site configuratie optie “Clean URLs” dat ook de .htaccess voor je aanpast als die beschrijfbaar is. Maar daarmee gaat alleen de URL naar /node/1/ in plaats van q=1. En je wilt natuurlijk meer. Daarvoor installeer je de “pathauto” module en activeer je de modules “path” en  “pathauto”.
  • Titel dit is net als bij de anderen de titel van je artikel of bericht, met de Page Title module heb je iets meer controle over het gebruik van de titel, maar niet echt veel.
  • Metatags in de standaard installatie van Drupal is deze optie ook niet aanwezig, maar met de Meta Tags Nodeword module krijg je die mogelijkheid wel.

Tip: Zet bij je Pathauto module in de algemene settings de optie bij “Update action” op “Do Nothing” daarmee heb je dan de mogelijkheid om later nog je Titel te wijzigen zonder dat je URL aangepast wordt.

Joomla zoekmachine vriendelijk

Joomla 1.0

  • URL rewrite in de versie 1.0.x van Joomla is een SEO optie beschikbaar in het configuratie scherm, een standaard htaccess.txt bestand hiervoor is meegeleverd en moet hernoemd worden naar .htaccess waarmee de URL gemaakt wordt op basis van ID nummers zoals Domeinnaam/12/25/3/, maar ook hier wil je toch iets meer… daarvoor installeer je dan een SEF Component zoals sh404SEF  die je veel betere URLs geeft. En daarnaast ook een goede 404 pagina die ook een 404 header afgeeft. (Joomla geeft standaard een 200 oke en een redirect naar de Homepage…)
  • Titel met dezelfde SEF component krijg je de mogelijkheid om de alias functie te gebruiken voor je URL zodat je de normale artikel titel kunt gebruiken voor je optimalisatie. Voor het optimaal kunnen gebruiken van titels, ook voor je menu structuren, kun je de SEF Patch van Joomlatwork gebruiken, de betaalde versie geeft je zelfs een apart HTML Titel veld voor nog controle.
  • Metatags de description en keyword opties zitten al standaard in Joomla ingebouwd voor ieder artikel, maar niet voor menu items, hiervoor heb je dan weer de bovengenoemde SEF Patch nodig. 

Tip: Kies bij de SEF component altijd de optie /categorie/titel en niet de /sectie/categorie/titel om kortere URLs te krijgen. /titel/ alleen is ook niet zo goed, omdat je dan in de problemen kunt komen zoals met /Drupal/installatie handleiding.html en /WordPress/installatie handleiding.html (Drupal en WordPress zijn hier gebruikt als categorieën)

Joomla 1.5

  • URL Rewrite is in Joomla 1.5 geregeld door SEO settings in je Global configuration, maar je hebt nu drie opties, helaas zit in elke optie ook het item ID nummer in de URL.
    • SEF aan, die geeft je direct URLs met de titel, maar met index.php ertussen. (ook bij windows hosting)
    • SEF met gebruik van .htaccess, die geeft ook de URL met titel, maar dan zonder de index.php
    • Gebruik suffix, die zet .html achter je URL
    • Let op! Joomla 1.5 gebruikt de titel alias, maar je moet zelf de “-” plaatsen, ander krijg je %20% tussen je woorden.
  • Titel hierbij gebruikt Joomla ook de standaard artikel titel, wil je meer controle, dan kun je de nieuwe Joomla 1.5 SEF patch gebruiken van Joomlatwork.com (nederlanders ;-)) waarbij opgemerkt moet worden dat Richard al aangegeven heeft dat ook de SEF patch geupdate zal worden, todat deze in de Joomla core zit! 
    Als je de SEF patch gebruikt krijg je een extra SEO tabblad in je configuratie scherm, vergeet niet om daar minimaal [TITLE] in te vullen, anders krijg je de URL als titel.
  • Metatags zitten net zoals in de “oude” Joomla versie ingebouwd voor artikelen en site wide via je Global configuration. Ook hier geldt weer dat je voor meer controle de SEF patch van Joomlatwork.com  moet gebruiken.

Tip: Voor beide Joomla versies geldt, maak geen gebruik van de Global metatag settings! Bij versie 1.0.x krijg je dan dat de Globals bovenop de pagina metatags komen waardoor je steeds dezelfde metatags in de zoekmachine krijgt, versie 1.5 doet dit beter door niet steeds dezelfde zaken mee te geven.

WordPress Drupal of JoomlaWordPress Drupal of Joomla

Conclusie: Geen van drie is direct volledig klaar als zoekmachine vriendelijk Content Management systeem. Bij alle drie moet er nog extra werk gedaan worden om de gewenste opties te realisen.

Voor mij hebben ze ieder hun eigen toepassing:

  • WordPress werkt uitstekend van Kleinere websites tot grotere Blogs 
  • Joomla is prima geschikt voor MKB websites en kan zelfs, met de nodige extentsies ook voor wat grotere site gebruikt worden.
    Met name het gebruikers gemak voor wat minder “technische” webmasters spreekt voor dit systeem.
  • Drupal kan bijna alles, maar blijft voor mij wat achter bij gebruikers vriendelijkheid voor degene die de site moet onderhouden en vullen.

Maar het belangrijkste voor de keuze welk systeem ingezet gaat worden is toch wat je klant wil en waar hij/zij makkelijk mee kan werken… wil de site een succes worden, dan moet het hun website zijn, die ze makkelijk zelf kunnen onderhouden!
Voor zoekmachine optimalisatie, tja, daarvoor zijn er nu juist specialisten die naar de details kijken… en ieder van hen zal een eigen voorkeur hebben voor een bepaald systeem.  

O ja, tips en andere opties kun je natuurlijk in de Opmerkingen kwijt :-)


Als je hier nieuw bent, dan wil je misschien wel automatisch bij blijven via mijn RSS feed. Bedankt voor je bezoek!

Welkom terug!

Door Herbert-Jan van Dinther 26 Reacties Tags: Drupal, Metatags, Titel, URL, zoekmachine vriendelijk

Reacties

  1. Joost de Valk zegt

    27 december 2007 om

    Ik moet zeggen dat ik WordPress tegenwoordig gebruik voor sites tot 100 pagina’s, ook gewone sites. Zeker vanaf versie 2.3 is WordPress PRIMA te gebruiken als CMS.

    Beantwoorden
  2. Hummerbie zegt

    27 december 2007 om

    @Joost, Inderdaad versie 2.3 is prima als CMS te gebruiken, maar heeft voor sommige functionaliteiten toch de nodige extra plugins nodig.

    Een 100 paginas is voor mij nog niet echt groot…

    Daarbij zijn er op dit moment voor WordPress als CMS hele mooie Magazine style templates te vinden, en natuurlijk te bouwen.

    Bedankt voor je bezoek!

    Beantwoorden
  3. Joost de Valk zegt

    27 december 2007 om

    Hey, bedankt voor de link, dat triggered altijd een bezoek ;)

    100 pagina’s is niet groot, maar wel genoeg voor 80% van de websites die ik in .nl zie :)

    Beantwoorden
  4. Hummerbie zegt

    27 december 2007 om

    Daar heb je ook wel weer een punt.

    O, deze post komt binnenkort ook op mijn engelstalige blog, met ook die link naar je blog.

    Maar daar vandaan had je al een link van die post, er komt er dus nog een.

    Beantwoorden
  5. JR zegt

    28 december 2007 om

    Ik gebruik zelf Joomla 1.0 en 1.5 en WordPress – geen ervaring met Drupal dus – maar ik moet zeggen dat de gebruikersvriendelijkheid in uitbreiding en gebruik (met name wanneer iemand anders de site gaat bijhouden) van WordPress het absoluut wint van Joomla! Ik ben zelf ook steeds meer geneigd wanneer het aantal pagina’s binnen de perken blijft om WordPress te gebruiken als CMS ipv Joomla!

    My 2 cents :)

    Beantwoorden
  6. Hummerbie zegt

    28 december 2007 om

    @JR

    Joomla 1.5 is ook prima, omdat je daar de back-end ook in het nederlands kunt doen, dat maakt het voor een hoop mensen eenvoudiger.

    Maar WordPress wint het als het gaat om de gebruikersvriendelijkheid voor de webmasters en editors die weinig of geen ervaring hebben met sitebouw.

    Nog geen Drupal ervaring? echt eens proberen!
    Kijk dan vooral eens naar het beginners handbook op de drupal site.

    Beantwoorden
  7. JR zegt

    28 december 2007 om

    @ Hummerbie: Joomla 1.5 in het Nederlandsch maakt het idd al stukken prettiger voor een hoop mensen.

    Overigens ben ik van mening dat wanneer je dingen wilt gaan tweaken dat de codering van WordPress zich veel makkelijker laat aan leren dan Joomla.. wat denk jij?

    Wanneer ik een nieuw project heb zal ik me zeker eens in Drupal verdiepen, maar ik vermoed dat mijn hart bij WordPress blijft.. :P

    Beantwoorden
  8. Hummerbie zegt

    28 december 2007 om

    @JR

    Helemaal mee eens, tweaken is met WordPress veel simpeler.

    Plugins en Templates zijn veel eenvoudiger te bewerken en te optimaliseren dan bij Joomla.

    Beantwoorden
  9. JR zegt

    28 december 2007 om

    Cool. Dan zijn we het daar over eens :).

    Beantwoorden
  10. Jan-Willem Bobbink zegt

    5 februari 2008 om

    Wat te denken van Sitemap plugins, deze zijn voor websites met een redelijk aantal pagina’s (lees >50) vaak ook erg nuttig met het oog op zoekmachine optimalisatie!

    Beantwoorden
  11. Hummerbie zegt

    5 februari 2008 om

    @Jan-Willem Bobbink

    Zeker is het heel goed om Sitemap plugins (WordPress), Components(Joomla) of Modules (Drupal) te gebruiken, vooral voor je normale bezoekers.

    De sitemap moet ook zeker deel uitmaken van je zoekmachine optimalisatie, maar ook de sitemaps maken gebruiken van de standaard url’s, dus wil je die eerst zo goed mogelijk hebben (SEF)

    Maar zeker een goede opmerking om de Sitemaps niet te vergeten, met daarbij liefst de automatische updates als je ook de sitemap.xml bestanden wilt gebruiken.

    Beantwoorden
  12. Dude zegt

    16 maart 2008 om

    Wat vinden jullie van SilverStripe? Volgens velen een veelbelovend nieuw Content Management Systeem welke gericht is op zoekmachine vriendelijke sites.

    Beantwoorden
  13. Hummerbie zegt

    18 maart 2008 om

    @Dude: Ik heb Silverstripe nog niet geinstalleerd, maar de eerste indruk van de demo is aardig, vooral de URL en Metadata zijn zo te zien makkelijk te gebruiken.

    Binnenkort eens een eigen installatie doornemen en zien hoe hij het houdt met de template ontwikkeling, volgens de makers zou het xhtml met css moeten zijn, maar de eerste indruk is toch dat het bouwen wat extra technische kennis vereist.
    De demo op opensourcecms.com stelde teleur met zijn laadtijd.

    Beantwoorden
  14. Drupal Development zegt

    5 mei 2008 om

    Ik ben zelf absoluut pro Drupal (en niet contra Joomla of WP overigens). Drupal is voor technici, je moet echt PHP kennis hebben om Drupal volledig tot zijn recht te laten komen bij de bouw van een project. Het resultaat echter, kan wel degelijk een heel intuïtief en makkelijk te onderhouden website zijn! Zoekmachine technisch biedt Drupal voor mij met voorsprong de beste basis.

    Beantwoorden
  15. AlthA Webdesign zegt

    5 mei 2008 om

    Ik zweer daarentegen juist bij WordPress, omdat ik het in veel minder tijd tot een mooi CMS kan ombouwen…

    Beantwoorden
  16. Hummerbie zegt

    5 mei 2008 om

    @Drupal D: Inderdaad moet je meer weten van PHP wil je Drupal echt volledig tot zijn recht laten komen.

    @Altha: LOL Ja Joost, jij als SEO specialist voor WordPress met eigen SEO plugins (Die ik ook gebruik, waarvoor dank!) kent natuurlijk alle ins- en outs, van WordPress én PHP.

    :-( Ik moet nog veel leren… :-) en da’s nu net wat het leuk maakt!

    Beantwoorden
  17. AlthA Webdesign zegt

    5 mei 2008 om

    Hehe inderdaad :) Lang leven de webdesign lol :)

    Beantwoorden
  18. nico zegt

    16 september 2008 om

    Als niet bouwer, maar gebruiker kan ik vanuit mijn invalshoek misschien bijdragen.

    Kan aan mij liggen, maar Joomla voelt niet zo intuitief aan als Drupal. Ik kan in drupal door de bouw van de site in notime alles wijzigen wat ik wil… forum? 5 minuten en het draait… Incl. rechten en automatisch gegenereerde mail… nou zou het aan de sitebouwer kunnen liggen, maar ik ben nogal enthousiast over het gebruikersgemak van drupal.
    U zou mij overigens wel als een z.g. poweruser kunnen zien.

    groet, nico

    Beantwoorden
  19. Hummerbie zegt

    16 september 2008 om

    @Nico: Je zegt het zelf al, en zeker als werktuighouw onderlegde gebruiker ben je wat meer ingevoerd in de technische aspecten van programmeren.

    Voor de meeste “standaard” gebruikers die ik als sitebouwer tegenkom is Joomla makkelijker om teksten en pagina’s te maken en onderhouden.

    Maar zeker voor het toevoegen van een Forum of Blog is Drupal met zijn in de core geintegreerde functies duidelijk in het voordeel.

    Bedankt voor je reactie, zeker vanuit de gebruikershoek zou ik graag mee reacties lezen over de voor- en nadelen zoals jullie die zien.

    Beantwoorden
  20. webdesign zegt

    11 juni 2009 om

    En hoe zit het met de laadtijd van al de verschillende producten ? Ik heb ervaringen met Joomla, Typo 3… ben pas ook wordpress aan het testen, maar als je te veel plugins installeerd dan merk je al snel dat de laadtijd vreselijk wordt. Er staan met de verschillende plugins vaak verschillende mysql connecties open.

    Drupal heb ik nog niet kunnen uitproberen, maar omdat ik verschijdene sites op shared hosting heb staan, vind ik de laadtijd het belangrijkste wat er is, daarna komt de seo pas…

    Beantwoorden
  21. Hummerbie zegt

    11 juni 2009 om

    @Webdesign: Laadtijd is zelfs een onderdeel van SEO, hoe sneller je site is hoe beter, ook voor je bezoekers.

    Joomla!, Drupal en Typo3 hebben een eigen Cache systeem dat je zeker moet activeren.

    Voor WordPress zijn er een aantal plugins die deze functie kunnen uitvoeren zoals Super Cache.
    Mijn voorkeur op die moment is een combinatie van DB Cache en Hyoer cache. De eerste vangt een hoop DB Queris af en de tweede zorgt voor het cachen van de genereerde pagina’s.

    Beantwoorden
  22. jack heymans zegt

    15 oktober 2010 om

    Probeer CF sites is.
    Vg.Jack Heymans

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Wegwijs in Drupal 5.5 schreef:
    9 januari 2008 om

    […] Nog een opmerking over Drupal en Search Engine Optimization (SEO): Sommigen vinden dat Drupal nogal veel duplicate content aanmaakt, wat ten kostte zou gaan voor de ranking van een pagina in zoekmachines. Dat kan inderdaad het geval zijn, maar is ook te omzeilen bijvoorbeeld door het gebruik van een robots.txt. Bovendien is ‘duplicate content’ een minderwaardige factor in het hele SEO verhaal. Hier is ook een vergelijking te lezen wat betreft SEO in Drupal, WordPress en Joomla. […]

    Beantwoorden
  2. Schrijven van een SEO » Blog Archive » Maak je SMF Forum Zoekmachine vriendelijker schreef:
    4 februari 2008 om

    […] vandaag een mooie post tegen hummerbie.nl over “een vergelijking tussen, WordPress, Joomla en Drupal (overigens is Drupal het CMS van 2007 […]

    Beantwoorden
  3. Bijzonderen artikelen en websites via Ma.gnolia | Enthousiasmeren schreef:
    9 maart 2008 om

    […] Zoekmachine Vriendelijk? Een WordPress, Joomla en Drupal vergelijk met diverse opties. […]

    Beantwoorden
  4. Joost (Yaost) de Valk en WordPress SEO de Ultime Gids naar Hogere rankings schreef:
    12 juni 2008 om

    […] schreef al een eerder over Joost de Valk in WordPress, Joomla en Drupal Vergelijk en ik moet eerlijk bekennen dat ik veel leer en geleerd heb van zijn […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Updates

Wil je ook gratis de nieuwste artikelen ontvangen?

Zocht je iets?

Site Onderwerpen

  • Zoekmachine Optimalisatie
  • Bloggen
  • Site Optimalisatie
  • WordPress
  • Google
  • Joomla Tips
  • Joomla SEO

Top SEO Bronnen

  • Copywriting tips for online marketing succes
  • Search Engine Land
  • SEO Power Suite
  • SEOMOZ – Bginners Guide to SEO
  • Yoast – Tweaking Websites

Recente berichten

  • SEO en Google in 2017
  • Google wijzigt de URLs in zoek resultaten
  • Matt Cutts over Metatag Descriptions
  • Google Pinguin Web Spam Algoritme nu Actief
  • De Joomla versus WordPress SEO Test

SEO WordPress Themes

StudioPress Premium WordPress Themes

Copyright © 2023 SEO Blogger · Design: StudioPress WordPress Themes